Οι καλοκαιρινοί μήνες μας προσφέρουν μια πληθώρα φρούτων και λαχανικών, που αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών και άλλων στοιχείων, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια, αλλά και ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανός, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια, μπορούν να γεμίσουν με νοστιμιά τις μέρες μας και με υγεία το σώμα μας. «Για μένα δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» φρούτα και λαχανικά, ούτε κάποια που θα πρέπει να βάλουμε «στην άκρη» ή άλλα που θα πρέπει να καταναλώνουμε παραπάνω. Όλα είναι χρήσιμα, φυσικά το κάθε ένα για το δικό του λόγο. Φροντίζουμε όμως πάντα να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Πέρα από τις βιταμίνες, τα μέταλλα αλλά και τα ιχνοστοιχεία με τα οποία εφοδιάζουν το σώμα μας, προσφέρουν και «ένα μικρό λιθαράκι» στη διαδικασία της ενυδάτωσης», μας εξηγεί η κ. Μπαντερμά.
Καλοκαιρινή Σοδειά
Ιούνιος
Φρούτα: Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια
Λαχανικά: Ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανός, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια
Ιούλιος
Φρούτα: Βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια
Λαχανικά: Αγγούρι, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες
Αύγουστος
Φρούτα: Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, καρπούζια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα
Λαχανικά: Αγγούρια, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φρέσκα φασολάκια, ντομάτες.
Δροσερά & θρεπτικά
Κεράσια: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μελατονίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Δρουν αποτοξινωτικά για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ δρουν ως καθαρτικά και ως υπακτικά, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων, που περιέχουν.
Aγγούρι: αποτελούμενο κατά 96% από νερό, είναι από τις τροφές με ευεργετικές ενυδατικές ιδιότητες. Έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και σε μαγνήσιο και κάλιο.
Nτομάτα: είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, λυκοπένιο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σελήνιο κ.α. Τα παραπάνω συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης και συμβάλλουν στην καλή όραση αλλά και την καλή υγεία του δέρματος.
Kαρπούζι: αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α (β-καροτένιο), ενώ περιέχει και το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Αποτελεί, επιπλέον, καλή πηγή βιταμινών Β6 και Β1, που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλή του λειτουργία. Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή μυϊκή λειτουργία. Τέλος, η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (92%) συμβάλλει στην ενυδάτωση, η οποία είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.
Πεπόνι: είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του καλοκαιριού. Περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, Β3, φολικό οξύ αλλά και σε μεγαλύτερες ποσότητες υδατάνθρακες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, β - καροτίνη και κάλιο. Το πεπόνι δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη, ενώ έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
της Αρτέμιδος Καράγιαννη
πηγή: healthyme.gr