espa

δωρεαν αποστολεσ για παραγγελιεσ ανω των 45€
& εωσ 3kg - αγορεσ με αντικαταβολη +2.00€

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ολιστική φροντίδα για τη νέα γενιά ενηλίκων!

Οι σύγχρονοι ρυθμοί απαιτούν ανθρώπους ‘’πάντα νέους’’, υγιείς και με ενέργεια. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας ολοένα και αυξάνονται, ενώ εμείς καλούμαστε να συμβαδίσουμε με αυτές. Για να μη στέκεται η ηλικία εμπόδιο στην απόλαυση της ζωής θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη σωματική μας υγεία.

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να δείχνουμε μόνο νέοι αλλά και να είμαστε. Η υγεία και η ομορφιά ούτως ή άλλως ξεκινούν εκ των έσω, οπότε οφείλουμε να φροντίζουμε τον οργανισμό μας παρέχοντάς του όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

Ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες είναι η διατροφή. Μεταξύ άλλων, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μία πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και σημαντικές ουσίες που ξεχωρίζουν για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη τους δράση, οι οποίες είναι οι πολυφαινόλες. Πρόκειται για φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση και διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μειώνοντας τον κίνδυνο και προλαμβάνοντας την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, σύμφωνα με αρκετές επιδημιολογικές, διατροφικές και κλινικές μελέτες.

Πώς όμως δημιουργείται μία ελεύθερη ρίζα;

Κατά τη φυσιολογική λειτουργία του κυττάρου, το οξυγόνο μπορεί να χάσει ένα ηλεκτρόνιο, να αποσταθεροποιηθεί και έτσι να συμπεριφερθεί ως μια ελεύθερη ρίζα. Το οξυγόνο που βρίσκεται σε ασταθή κατάσταση, θέλει να προσλάβει το ηλεκτρόνιο που του λείπει και να επανέλθει στην αρχική του φυσιολογική κατάσταση, ‘’δανειζόμενο’’ ένα ηλεκτρόνιο από κάποιο άλλο μόριο, δημιουργώντας έτσι ελεύθερες ρίζες. Αφού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ακολουθεί μία αλυσιδωτή αντίδραση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιδρούν στο γενετικό υλικό του κυττάρου και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκληθούν κυτταρικές βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις, εμποδίζουν, δηλαδή, την περαιτέρω δημιουργία ελευθέρων ριζών, παρέχοντας ηλεκτρόνια για να σταθεροποιήσουν τις οξειδωμένες (ασταθείς) μορφές που έχουν δημιουργηθεί.

Οι χλωροφύλλες, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χρωστικές των φρούτων και των λαχανικών αποτελούν τα φυτοχημικά συστατικά τους. Είναι εκείνες οι ουσίες που κατά κύριο λόγο προσδίδουν την αντιοξειδωτική δράση, καθώς περιέχονται ή παράγονται στα φυτά για να τα προστατέψουν από εξωγενείς παράγοντες. Όσο περισσότερα και διαφορετικά χρώματα από αυτές τις τροφές συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, τόσο το καλύτερο. Στα αντιοξειδωτικά ανήκουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, οι φαινόλες και το συνένζυμο Q10. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η καθημερινή ενίσχυση του οργανισμού με αντιοξειδωτικές ουσίες διευκολύνει τη μεταβολική λειτουργία, την εξουδετέρωση επιβλαβών αντιδράσεων και ενισχύει τους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς καθώς και τις απαραίτητες ενζυμικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Σταφύλια: Ειδικά τα σκουρόχρωμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορες καρδιακές παθήσεις. Δύο από αυτές τις ουσίες είναι, η ανθοκυανίνη και η προανθοκυανιδίνη, ιδιαίτερα ωφέλιμες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα σταφύλια περιέχουν, επίσης, βιταμίνη C και σελήνιο.

Μύρτιλα: Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και φλεγμονές. Περιέχουν πολλές από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και, μαζί με άλλες φυτοχημικές ενώσεις, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Μούρα: Ειδικά τα σμέουρα και οι φράουλες περιέχουν ελλαγικό οξύ, ένα φυτοχημικό συστατικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ενάντια στους παράγοντες της διατροφής και του περιβάλλοντος που μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις σε κυτταρικό επίπεδο.

Σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά: Είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E, A, και του ασβεστίου. Είναι, επίσης, πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο. Τα πράσα, τα μαρούλια και τα λάχανα παρέχουν λουτεΐνη και κερσετίνη, και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Λαχανικά με έντονο πορτοκαλί χρώμα: Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτα με φυτοχημικά συστατικά, ευεργετικά για την υγεία μας. Τα καρότα είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α.

Για αυτό το λόγο, η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι αναγκαία σε καθημερινή βάση, ειδικότερα για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Με τη σωστή φροντίδα, όλα μπορούν να φαντάζουν παιχνίδι, ακόμα και η πρόκληση της ηλικίας των …ήντα!

Βιβλιογραφία Swedish Institute of Public Health 2006: Healthy Ageing – A Challenge for Europe, Report R 2006:29, ISSN: 1651-8624, ISBN: 91-7257-481-X. http://www.healthyageing.eu/eurohealthnets-healthy-ageing-website (Last accessed 27/11/2017) https://www.webmd.com/food-recipes/features/10-super-foods#1 (Last accessed 27/11/2017) Zhang, R. Tsao, Dietary polyphenols, oxidative stress and antioxidant and anti-inflammatory effects, Current Opinion in Food Science (2016), 8, 33-42, http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2016.02.002

Πηγή: http://www.vitaminsacademy.gr

share article