Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Tips για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο!
Γνώριζες ότι η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει και τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου;
Δες μερικά χρήσιμα tips για όμορφα και υγιή χαμόγελα:
-Ο χρυσός κανόνας της στοματικής υγιεινής είναι το 3x3x3! Βούρτσισμα για 3 λεπτά, 3 φορές την ημέρα και αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες.
-Ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή δεν σημαίνει μόνο βούρτσισμα των δοντιών, αλλά και καθαρισμό των ούλων, της γλώσσας και των εσωτερικών των μάγουλων, αφού τα μικρόβια παραμονεύουν παντού. Γι’ αυτό σύμμαχος της οδοντόβουρτσας και της οδοντόκρεμας στη μάχη με τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφών είναι το στοματικό διάλυμα και το οδοντικό νήμα, καθώς φτάνουν και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Στον καλύτερο καθαρισμό της γλώσσας θα βοηθήσει μία ξύστρα γλώσσας που είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά, είτε να είναι ενσωματωμένη στο πίσω μέρος της οδοντόβουρτσας.
-Μη βρέχεις την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου! Αν και οι περισσότεροι κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα την κίνηση αυτή, κάτι τέτοιο είναι λάθος. Στόχος είναι η οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της και η παρουσία νερού δυσκολεύει τη διαδικασία.
-Γιατί το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό; Κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Έτσι το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών.
-Αν νομίζεις ότι ασκώντας έντονη πίεση κατά το βούρτσισμα, πετυχαίνεις καλύτερο αποτέλεσμα, κάνεις λάθος. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα ή και τα δόντια. Το αποτελεσματικό βούρτσισμα εξαρτάται από τη σωστή τεχνική και όχι από τη δύναμη που βάζουμε.
-Η σωστή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για μία καλή στοματική υγιεινή και για υγιή δόντια και ούλα. Τα βακτήρια του στόματος τρέφονται με υδατάνθρακες και ζάχαρη, γι’ αυτό τέτοιες τροφές ή ροφήματα χρειάζονται μέτρο. Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και σκληρές τροφές, καθώς απαιτούν έντονη μασητική προσπάθεια. Κατά την προσπάθεια αυτή προκαλείται μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών από μικρόβια.
-Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό! Η κατανάλωση μιας επαρκούς ποσότητας νερού κρατά ενυδατωμένο τόσο τον οργανισμό σου όσο και το στόμα σου, διευκολύνοντας την έκκριση σάλιου και την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών.
-Απέφυγε τα τσιμπολογήματα! Όταν τρώμε το περιβάλλον του στόματος γίνεται πιο όξινο, επιβαρύνοντας την αδαμαντίνη των δοντιών. Έτσι, όταν τα γεύματα γίνονται πολύ τακτικά, το περιβάλλον αυτό δεν προλαβαίνει να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και αφήνεται στην τύχη των οξέων.
-Όταν είσαι εκτός σπιτιού και το βούρτσισμα των δοντιών είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο, μια προσωρινή λύση είναι να φας μια σκληρή τροφή, όπως ένα μήλο ή ένα καρότο ή να μασήσεις μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Έτσι θα αυξηθεί η παραγωγή σάλιου στη στοματική κοιλότητα, προστατεύοντάς την από τα μικρόβια.
-Μήπως ανησυχείς ότι η αναπνοή σου μυρίζει; Μερικές αιτίες μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η ελλιπής στοματική υγιεινή, η ξηροστομία, αλλά και το άγχος. Αν αυτό συμβεί όταν λείπεις από το σπίτι, μπορείς να έχεις μαζί σου παστίλιες ή spray κατά της κακοσμίας που θα σου χαρίσουν δροσερή αναπνοή τη στιγμή που τη χρειάζεσαι. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι το αιθέριο έλαιο μαϊντανού και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που απορροφούν και εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές.
-Αν είσαι fan των αναψυκτικών και δεν μπορείς να τους αντισταθείς όσο και αν γνωρίζεις τις βλαβερές συνέπειές τους για τα δόντια, τότε καλύτερα να τα καταναλώνεις με καλαμάκι. Έτσι μειώνεται η επαφή με τα δόντια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προστατεύονται και 100%.
-Αν και ο γενικός κανόνας είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά από κάθε γεύμα, αυτό δεν ισχύει όταν έχεις καταναλώσει κάποια όξινη τροφή ή κάποιο όξινο ρόφημα. Σε αυτήν την περίπτωση ξέπλυνε το στόμα σου με νερό και περίμενε μισή ώρα πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου, γιατί τα οξέα κάνουν το σμάλτο πιο ευάλωτο.
-Νιώθεις πόνο στα δόντια όταν καταναλώνεις κάτι γλυκό ή ξινό, κρύο ή ζεστό; Αυτό σημαίνει ευαίσθητα δόντια! Αντιμετώπισέ τα επιλέγοντας μία μαλακή οδοντόβουρτσα που δεν φθείρει το σμάλτο και μία κατάλληλη οδοντόκρεμα.
-Δόντια με ορθοδοντικούς μηχανισμούς; Η φροντίδα τους γίνεται ακόμη πιο σημαντική και αναγκαία, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από την τερηδόνα. Μια οδοντόκρεμα με φθόριο, μια οδοντόβουρτσα για ορθοδοντικούς μηχανισμούς, ένα στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης και μεσοδόντια βουρτσάκια είναι η ασπίδα προστασίας των δοντιών.
-Τα λευκά δόντια και το λαμπερό χαμόγελο είναι τα must have κάθε εποχής. Οι διατροφικές σου επιλογές παίζουν σίγουρα μεγάλο ρόλο στο χρώμα των δοντιών. Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, το κόκκινο κρασί, τα κόκκινα φρούτα και το κάπνισμα είναι εχθροί των λευκών δοντιών, οπότε η ελεγχόμενη κατανάλωσή τους και η αποφυγή του καπνίσματος είναι αναγκαία. Η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής με μία οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα με λευκαντική δράση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η φροντίδα των παιδικών δοντιών
-Οι σωστές συνήθειες ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Από την εμφάνιση του πρώτου κιόλας δοντιού, θα πρέπει να αρχίζει η στοματική υγιεινή. Μετά από κάθε γεύμα καθαρίζουμε τα δόντια του μωρού με μία γάζα βρεγμένη με νερό. Μεγαλώνοντας το παιδί θα αρχίσει να χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα σε συνδυασμό με κατάλληλη για την ηλικία του οδοντόκρεμα.
-Κάντε τη διαδικασία του βουρτσίσματος να μοιάζει με παιχνίδι! Συνδυάστε τη με το αγαπημένο τραγούδι του παιδιού ώστε να φτάσει τον επιθυμητό χρόνο βουρτσίσματος που είναι 3 λεπτά.
-Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο της στοματικής υγείας των παιδιών και την εξοικείωση με τον χώρο του οδοντιατρείου.
·