Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019
Πώς να προφυλαχτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις.
Πώς να προφυλαχτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις.
Βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου και οι καιρικές αλλαγές είναι πλέον αισθητές. Οι εποχιακές αλλαγές επηρεάζουν διάφορες πλευρές της καθημερινότητάς μας. Η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι ο κυριότερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, καθώς συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων ιώσεων. Η απότομη πτώση της είναι πιθανό να συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων, όπως συνάχι, βήχα και πυρετό.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το κρυολόγημα ευδοκιμεί σε κρύο καιρό, επειδή η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή, στις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο εξασθενημένο, άρα και πιο ευάλωτο στις ιώσεις.
Οι πιο συνηθισμένοι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα επιβιώνουν καλύτερα όταν η υγρασία είναι χαμηλή, κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους. Ο κρύος καιρός μπορεί, επίσης, να επηρεάσει το ρινικό βλεννογόνο, κάνοντάς τον ξηρότερο και πιο ευάλωτο σε ιογενείς λοιμώξεις.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από κρυολογήματα.
Το δημοφιλές φυτό για το ανοσοποιητικό
Εχινάκεια
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Φαίνεται ότι επιταχύνει το ρυθμό ανάρρωσης, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό βοηθώντας στη μείωση της συχνότητας ασθενειών. Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης της έχουν να κάνουν είτε με τη διέγερση των μακροφάγων, είτε με την παραγωγή συγκεκριμένων ανοσοσφαιρινών.
Συναντάται σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένη σκόνη για φυτικά παρασκευάσματα, βάμμα (αιθανολικό εκχύλισμα), ενώ αξιοποιείται και σε συμπληρώματα διατροφής.
Η χρήση της θα πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, δε συνιστάται η χρήση της σε παιδιά κάτω των 12 ετών, σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε άλλες καταστάσεις/παθήσεις των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Εχινάκεια, σε συνδυασμό με άλλα πολύτιμα συστατικά όπως …
ΒιταμίνηC
Η πιο ευρέως γνωστή βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη των κρυολογημάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με καθημερινή λήψη βιταμίνης Cείχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.
Ψευδάργυρος
Απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
Πρόληψη ή αντιμετώπιση
Όποια και να είναι η ανάγκη, μπορείτε να επιλέξετε φυσικά συστατικά που θα σας παρέχουν έξτρα ‘’βοήθεια’’ στα συμπτώματα του κρυολογήματος.