Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ!
Ποιος μπορεί να κλείσει μάτι, όταν το συνάχι επιμένει; Σίγουρα όχι εσείς που ψάχνετε διαρκώς λύσεις ανακούφισης, για να κοιμηθείτε ανεμπόδιστα. Ευτυχώς, τις έχετε μπροστά σας!
Ένα φλιτζάνι χαμομήλι τον ύπνο πίσω θα σας στείλει
Το χαμομήλι είναι το πιο γνωστό χαλαρωτικό βότανο. Είναι διάσημο για την ικανότητά του να ηρεμεί τον οργανισμό και να καταπραΰνει την ανησυχία και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Αν μάλιστα, πέρα από βουλωμένη μύτη, το κρυολόγημά σας συνοδεύεται και από βήχα και πονόλαιμο, το χαμομήλι θα σας ανακουφίσει και εκεί αποτελεσματικά και επιπλέον θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Γεμίστε το φλιτζάνι σας με ολόκληρα άνθη ελληνικού βιολογικού χαμομηλιού και όνειρα γλυκά!
Καφές και αλκοόλ; Ξανασκεφτείτε το
Στον αντίποδα του χαμομηλιού, η καφεΐνη, ως γνωστό διεγερτικό, δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Επιπλέον, ως διουρητικό, θα αφυδατώσει τον οργανισμό σας ο οποίος χρειάζεται ενυδάτωση, για να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και να διευκολυνθεί η ρινική αποσυμφόρηση. Το αλκοόλ επίσης αυξάνει την αφυδάτωση, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και, αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για το κρυολόγημα, μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αυτήν. Πείτε ναι στο νερό και τους χυμούς και όχι στον καφέ και το ποτό.
Καυτερά και κοτόσουπα: η συνταγή της αποσυμφόρησης
Καρυκεύματα όπως πιπέρι, ταμπάσκο, κύμινο, τζίντζερ και τσίλι που βρίσκονται στα καυτερά φαγητά, απελευθερώνουν την αναπνοή «ανοίγοντας» τα ιγμόρεια. Άρα πριν τον βραδινό σας ύπνο, ένα πικάντικο μενού μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Βάλτε στο τραπέζι και μια ζεστή-ζεστή κοτόσουπα που θα σας ενυδατώσει και θα προσφέρει στον οργανισμό σας όλα τα οφέλη του κοτόπουλου: πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και τρυπτοφάνη, ένα πολύτιμο αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη, την ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση και προκαλεί ευεξία και ανακούφιση.
4. Μπάνιο αχνιστό και δραστικό
Πριν πέσετε για ύπνο, κάντε ένα πολύ ζεστό ντους. Οι υδρατμοί του νερού θα καθαρίσουν τα ιγμόρεια, θα απελευθερώσουν την αναπνοή και θα σας ανακουφίσουν στη διάρκεια του ύπνου. Στα συν ότι το μπάνιο θα χαλαρώσει ούτως ή άλλως, το εξαντλημένο απ’ το κρυολόγημα σώμα σας, βοηθώντας το να ανακάμψει πιο γρήγορα από την ταλαιπωρία.
Ούτε φώτα ούτε φωνές
Η δυσφορία λόγω της βουλωμένης μύτης είναι ήδη μία βασική αιτία για να μην κλείσετε μάτι. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι δεν θα αποσυντονίσουν τον ύπνο σας άλλες εξωτερικές παράμετροι. Κλείστε παντζούρια, περσίδες και φώτα, κλείστε και την πόρτα, ζητήστε από τους υπόλοιπους στο σπίτι να κάνουν ησυχία και θα έχετε πολλές πιθανότητες να χαρείτε έναν γαλήνιο ύπνο.
Υγραντήρας ή αφυγραντήρας;
Τα άκρα δεν βοηθούν! Εάν το δωμάτιό σας έχει πολλή υγρασία, η συμφόρηση θα επιδεινωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας αφυγραντήρας θα μετρίαζε τα ποσοστά υγρασίας στον χώρο. Εάν όμως υπάρχει ξηρή ατμόσφαιρα, ο ξηρός αέρας θα επιδεινώσει το πρόβλημα της αναπνοής σας και τότε είναι που θα χρειαστείτε έναν υγραντήρα για να επαναφέρει τα απαιτούμενα επίπεδα υγρασίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να μειώσετε την ξηρή ατμόσφαιρα, τοποθετώντας επάνω στο αναμμένο καλοριφέρ ένα ποτήρι νερό με λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου που ανοίγει τις ρινικές διόδους και διαλύει τις βλέννες.
7. Το πώς και το πότε μετράνε
Η σωστή στάση ύπνου θα μειώσει τη ρινική συμφόρηση. Ξαπλώστε ανάσκελα και στηρίξτε το κεφάλι με ένα ακόμα μαξιλάρι ώστε να ανασηκωθεί και να αναπνέετε καλύτερα. Το ίδιο βοηθητικό θα είναι και το να καθιερώσετε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου.
Όσο δύσκολο και αν είναι το να κοιμάστε και να ξυπνάτε μία συγκεκριμένη ώρα το διάστημα που υποφέρετε από καταρροή, αυτό το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα και να καταπολεμήσετε το επόμενο κρύωμα αφού ο ύπνος βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν από αυτούς που κοιμούνται από 8 ώρες και πάνω.
Κάτω τα χαρτομάντιλα
«Ας φυσήξω τη μύτη μου όσο πιο πολύ και όσο πιο δυνατά μπορώ, ώστε να
μην μπουκώσει στον ύπνο μου». Αυτό σκέφτεστε καθώς ετοιμάζεστε να ξαπλώσετε όμως έτσι, ερεθίζετε ακόμη πιο πολύ τη βλεννογόνο μεμβράνη, το οίδημα αυξάνεται δυσκολεύοντας τον αέρα να περάσει και η συμφόρηση χειροτερεύει. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να φυσήξετε τη μύτη σας πριν τον ύπνο κάντε το σποραδικά (από μία φορά κάθε λίγες ώρες) και σωστά. Ιδανικά, καθαρίστε απλώς την άκρη της μύτης από τις βλέννες. Διαφορετικά, φυσήξτε απαλά από το ένα ρουθούνι, κλείνοντας με το δάχτυλο το άλλο.
Μύτη εξαρτημένη συνέχεια μπουκωμένη
Έχετε στο κομοδίνο ένα τοπικό φαρμακευτικό αποσυμφορητικό σπρέι και το χρησιμοποιείτε σε μεγάλες δόσεις πριν κοιμηθείτε αλλά και όλη μέρα (και τις προηγούμενες), για να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά. Τότε γιατί η μύτη αντί να ξεμπουκώνει βουλώνει περισσότερο; Πολύ απλά γιατί η μύτη σας συνήθισε στις φαρμακευτικές ουσίες που περιέχει το σπρέι και χωρίς αυτές, παθαίνει «στερητικό σύνδρομο» και βουλώνει χωρίς λόγο. Παθαίνει δηλαδή αυτό που οι γιατροί ονομάζουν Φαρμακευτική Ρινίτιδα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα που ΔΕΝ προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα όπως τα αποσυμφορητικά μύτης Nazal Cleaner Cold και Cleaner Cold Spicy με Ανθό Αλατιού Μεσολογγίου που δεν προκαλούν φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης της μύτης. Το πρώτο ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα, απομακρύνει τη βλέννα με ωσμωτική δράση, και ελευθερώνει την αναπνοή ενώ το δεύτερο προσφέρει όλα τα παραπάνω σε περίπτωση έντονου κρυολογήματος αφού περιέχει, μεταξύ άλλων, τσίλι, ένα συστατικό με δυνατή αποσυμφορητική δράση. Και επειδή η συνεχής συσσώρευσης βλέννας στη μύτη σας μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μικροβίων, απλώστε 2-3 φορές τη μέρα με μία μπατονέτα την άνυδρη ρινική αλοιφή Nasal Ointment, για να προλάβετε την εμφάνιση μολύνσεων. Όσο για τα μωρά και τα παιδιά ή ακόμα και εσάς, τους ενήλικες με ερεθισμένη την περιοχή γύρω απ’ τη μύτη, υπάρχει η ανακουφιστική λύση με φυσικό τρόπο του βρεφικού καλλυντικού Perioral Baby Cream.